Teхнологиите за 3D принтиране вече ни позволяват да отпечатваме всевъзможни обекти, сред които дрехи, аксесоари за смартфони и дори цели къщи. Аманда Гасаей е името на разработчик, който създаде иновативен алгоритъм, който конвертира аудио данни в триизмерни геометрични структури. Благодарение на него тя успява да произвежда грамофонни плочи, като използва специален 3D принтер, съобщава Pocket-Lint.

 

Гасаей си е партнирала досега e успяла да създаде по този начин винили на популярни изпълнители като Nirvana, Pixies, Radiohead, Daft Punk и др. Последният проект, над който работи е 3D версия на песента Down Boy на Bobbie Gordon, която е продуцирана от Kele Okereke и e oтпечатана от нея с Оbjet500 Connex принтер. Технологията и все още не е достатъчно добра, за да гарантира кристално аудио качество, тъй като крайния звук е приблизително 25% от този на MP3 файловете.

 

Другото ограничение е, че са необходими около 1GB информация, за да се 3D принтира песен, което означава, че стандартна 12-инчова LP плоча може да има само един сингъл. Разбира се трябва да отдадем заслуженото, тъй като благодарение на усилията ѝ вече сме в състояние да използваме тази технология, за да отпечатваме грамофонни плочи. Можем да сме сигурни, че тя ще продължи да работи усилено, за да оптимизира тази технология и да подобри значително аудио качеството на бъдещите плочи, създадени по този начин.