Eлектрическите автомобили ще имат все по-силно присъствие в индустрията, тъй като всички водещи производители вече насочват вниманието си към създаването на подобни модели. Вече се разработват технологии, които да позволят на тези превозни средства да генерират енергия от самото платно, което премахва необходимостта от интегрирането на големи батерии в тях. Английската компания Texchange подготвя иновативна система, която да замени двигателите в електрическите автомобили, предаде Gizmag.

 

Идеята зад тази концепция е самия агрегат да бъде вграден в пътя, което ще допринесе за много по-компактните размери и разнообразни форм фактори на бъдещите хибриди. Системата им се основана на поставянето на реакционна плоча върху повърхността на платното, която съчетава в себе си всички компоненти на класическия електрически двигател. Благодарение на това тя ще може да осигурява магнитни вълни по цялото протежение на пътя и работи по подобен начин на маглев влаковете, но без процесите на левитация.

 

Технологията на Texchange също така ще бъде по-ефективна от стандартните агрегати и в момента вече се разработва прототип, който да демонстрира публично възможностите ѝ. Проблемите, които компанията трябва да реши са свързани с наклоните на пътя от над 20%, но нейните инженери вече търсят решения. Texchange вече потвърдиха, че са си осигурили услугите на голям английски производител, за да превърнат този проект в реалност.