Windows 10 е една от най-големите премиери в историята на Microsoft и ще е достъпна безплатно за потребителите, които имат устройства с Windows 7 и 8.1 ОS. Едно от най-интересните подобрения в новата платформа несъмнено е браузъра Spartan, който ще наследи класическия Internet Explorer. Компанията е включила в него и поддръжка за персоналния асистент Cortana, който ще ви позволи да използвате гласови команди, за да откривате съдържание в интернет, предаде ArsTechnica.

 

Spartan ще ни предложи и функция, която се казва Reading List и с нея ще имаме възможността да синхронизираме и отваряме в офлайн режим статиите, които откриваме в глобалната мрежа. Браузърът е оптимизиран за работа с допълнителни стилуси, което е доста полезно особено за собствениците на таблети и хибриди с Windows 10. Другата любопитна характеристика е променeният интерфейс, който е по-интерактивен и е създаден да работи с устройства с всевъзможни размери.

 

Microsoft също така споделиха, че Spartan ще е достъпен първо за компютрите и лаптопите, като мобилната му версия ще дебютира на по-късен етап. В следващите месеци компанията постепенно ще интегрира нови функции в браузъра, за да го превърне в още по-атрактивен избор за потребителите. Оставам само да видим дали Spartan може да се превърне в по-успешно заглавие от своя предшественик, който в продължение на 20 години сме свикнали да използваме в устройствата с Windows.