Бил Гейтс в продължение на десетилетия е най-важната фигура в Microsoft и има основен принос за впечатляващата еволюция на компанията през годините. Сега за първи път в дългата история на софтуерния гигант той не е притежателят на най-големият пакет акции. Причината е, че той е продал 4,6 млн. броя на единична стойност от $40,34 на 30 април, с което вече има малко под 4% в компанията, предаде TechSpot.

 

Tрябва да отбележим, че Бил Гейтс продължава да е собственик на 330 141 164 акции на Microsoft, но вече е втория най-голям акционер в технологичния гигант. Бившият главен изпълнителен директор Стив Балмър сега е човекът, който притежава основния дял в Microsoft. Данните показват, че той има 333 млн. акции, които според последните котировки на борсата се равняват на около $13,2 млрд.

 

Анализаторите не са изненадани от този ход на Бил Гейтс, тъй като през годините той на няколко пъти продаде голям брой акции в компанията, която сам създаде. Финансовите средства от тях той използва за развитието на своята фондация Bill & Melinda Gates Foundation, която бе основана през 1994г. В заключение ще отбележим, че оттогава досега той е дарил за благотворителност впечатляващата сума от над $28 млрд.