Планетата ни е изключително зависима от влиянието на Космоса и галактиката ни, тъй като всички форми на живот и климатични условия зависят изцяло от тези външни фактори. Възможностите да се унищожи на Земята са разнообразни и сред тях можем да изтъкнем сблъсък на астероид с нея, навлизане в дълга ледена епоха или изгаряне провокирано от гама-лъчите на други космически обекти. Екип от изследователи на MIT University направиха интересно проучване, за да разберат какви са причините довели до най-голямото изчезване на живи организми в историята на нашата планета досега, предаде Gizmag.

 

Досега се смяташе, че най-големият виновник за това събитие са вулканите, които преди около 252 милиона години са причинили изчезването на над 90% от биоразнообразието на планетата ни. Внимателният анализ показва, че няма как да обяснят с това твърдение всички процеси свързани с тази катастрофа и именно това провокира изследването на учените. Благодарение на него те стигат до извода, че микроорганизъм с името Methanosarcina е основната причина, провокирала това унищожително явление.

 

Оказва се, че той е придобил способността да създава и отделя метан точно преди да започне непрестанното увеличение на емисиите на въглероден диоксид в атмосферата. Въпросната бактерия се появява в момента, който е пика на вулканичната активност на Земята през този период, което и позволява да се размножи с впечатляващи темпове за много кратък срок от време.

 

Нейното присъствие има голямо значение за окисляването на океаните, промените в стойностите на pH, а тези микроби са най-древната форма на живот, която все още съществува на Земята. Любопитното е, че тези организми са съществували много преди да се появят животните, растенията, а също и гъбичните видове клетки.