Космическият телескоп Hubble е един от най-мощните и ефективни инструменти, с които учените разполагат, за да изучават в детайли дори и най-тъмните кътчета на галактиката ни. Въпреки невероятните опити на NASA и научни специалисти от цял свят все още изпитваме сериозни проблеми, за да намерим отговори на някои от най-мистериозните въпроси свързани с Вселената. Непрестанното търсене на доказателства за наличието на тъмната материя е прекрасен пример в това отношение.

 

Сега от TechRadar ни информират, че изследователи от University of Waterllo са успели да създадат най-детайлната триизмерна карта на Вселената, която сме виждали досега. Астронавтите са уловили на нея космически обекти, които обхващат дистанция от почти два милиарда светлинни години и ни предоставя изцяло нов поглед върху заобикалящото ни космическо пространство. Картата показва съвкупности от галактики, които ни демонстрират как точно се разпространява видимата и тъмната материя в Млечния път й нейните околни съседи.

 

Анализът им също така показва, че нашата галактика и Андромеда се движат със скорост от приблизително 2 милиона километра в час. Светлите области със син цвят представляват по-големите концентрации на галактики, докато червения регион е мащабен клъстър с името Shapley Concentration. В заключение ще отбележим, че те се надяват картата да им позволи да открият повече детайли за молекулите, които изграждат тъмната материя.