Eкип от холандския архитекти стартира нов иновативен проект, който има за цел да доведе до създаването на първата 3D принтирана къща в страната. Въпросното съоръжение ще бъде изградено в Амстердам и се очаква да разполага с 13 отделни стаи, а цялата конструкция трябва да бъде завършена в следващите три години. Идеята на Dus Architects e да построят сградата от взаимосвързани пластмасови части, а интериора и фасадата ще са създадени от характерните за града тухли, предаде TheVerge.

 

Данните разкриват, че архитектите са успели да произведат за около три седмици огромен триметров ъглов сегмент. Във вътрешността на къщата ще бъдат оставени специални пространства за тръби и кабели, а на по-късен етап е предвидено и запълването на стените с бетон. Самото съоръжение е кръстено от тях 3D Print Canal House и архитектите планират да отпечатват едновременно няколко компонента, които ще са изработени от алтернативни материали.

 

По този начин те се надяват да намалят производствените и транспортни разходи, а също и количеството отпадъци при строежа. От Dus Architects имат идея да използват рециклирани материали за необходимите пластмасови чести, а също и да позволят на бъдещите собственици сами да създадат интериора на къщата, за да отговаря на собствения им вкус. В заключение ще отбележим, че те ще използват специално създаден за тях голям принтер, който се казва KamerMaker.