Вход

Ако нямате регистрация може да се регистрирате от тук

Регистрация

Въведи кода
ревю
Как снимат камерите на смартфона Motorola Edge 20 Lite
Как снимат камерите на смартфона Motorola Edge 20 Lite
Това, че моделът е бюджетен, по никакъв начин не трябва да ви кара да си мислите, че той не прави хубави снимки. Дори напротив. Ще започнем с това, че основният сензор от общо трите върху гърба ма смартфона е идентичен с този при флагман модела Motorola Edge 20 Pro. Много рядко се случва, ценово достъпен смартфон да има камера със същите параметри както при двойно по-скъпия флагман модел в серията, но ето, че Motorola ни доказват, че тоева може да се случи, за което можем само да им благодарим. Сензорът тук е с цели 108 MP, които позволяват изключителна детайност на направените снимки. Толкова добра, че дори би позволила разпечатване на лист във формат А2, без да се поляви пикселизация, както при по-ниските резолюции. Също така, голямо преимущество на високата резолюция на основната камера на Motorola Edge 20 Lite, e че след като сте направили дадена снимка, последствие можете да отрежете от нея даден детайл, без да се наруши значително качеството му. Образно казано, дори да кропнете съвсем малка част от кадъра и го публикувате в социалните мрежи, никой няма да разбере, че сте направили такава интервенция. Ще използваме случая, за да ви припомним едно интересно сравнение, което направихме във отографкият тест на флагмана Edge 20 Pro. Там показахме оригиналната снимка със 108MP, в която изрязахме отделен детайл с еквивалент на 12MP. Като не случайно избрахме точно 12MP, защото с таква резолюция е и камерата на Apple iPhone 12 Pro. Там показахме сравнение, как би изглеждал този кропнат елемент в два случая - когато от снимка направена с Motorola Edge 20 Pro и с iPhone 12 Pro. Тоест същото нещо ще се наблюдава ако снимате и с Edge 20 Lite, защото основната му камера е с реципрочна резолюция на Pro.  
Samsung Galaxy Note
Ще видим ли нов Samsung Galaxy Note през 2022г.
Ще видим ли нов Samsung Galaxy Note през 2022г.
Samsung въведоха няколко интересни промени в своята стратегия в мобилната индустрия през 2021г. Компанията се фокусира изцяло към гъвкавите смартфони и измести премиерата на Galaxy S21 през януари. Това се отрази на бъдещето на Galaxy Note серията, тъй като през тази година няма да видим устройство от популярния бранд. Вместо това Samsung осигуриха поддръжка за стилусите S Pen в Galaxy S21 Ultra и новите представители на Galaxy Z серията. Иновативният аксесоар винаги е бил отличителна характеристика на Samsung Galaxy Note. Кризата с доставките на компоненти продължава да засяга индустрията и това също допринася за решението да не видим нов Galaxy Note през 2021г. Все пак остава възможността гамата да се завърне през следващата година. Samsung никога не са казвали официално, че прекратяват разработката на фаблетите. Популярният блогър IceUniverse също твърди, че имаме сериозни основания да очакваме Samsung да представят Galaxy Note през 2022г., съобщава SlashGear.     Близки до доставчиците източници твърдят, че Samsung вече разполагат с работещ прототип на Galaxy Note от ново поколение. Устройството отново ще предложи луксозен дизайн, поддръжка за стилуси, както и най-добрите камери в индустрията. Традиционно нов фаблет от серията се представя август, но изглежда този път Samsung са използвали този времеви период, за да започнат работа над Galaxy Note, който ще видим през следващата година. Няма да е изненадващо, ако модела се казва Galaxy Note 22, което ще съвпадне и с годината, в която е представен. Техническите спецификации остават неизвестни, но 4-нанометровия Qualcomm Snapdragon 895 звучи като оптимално решение за смартфон от популярната серия.   Oще от Digital: Samsung потвърдиха, че няма да има нов модел Galaxy Note през 2021г.
iPhone
Собствениците на iPhone са по-склонни да продадат стария си телефон, отколкото потребителите на Android
Собствениците на iPhone са по-склонни да продадат стария си телефон, отколкото потребителите на Android
Смартфоните на Apple винаги са превъзхождали своите конкуренти с Android по отношение на уникалния дизайни и интуитивния интерфейс на iOS. Собствениците на iPhone също така имат достъп до  едни от най-добрите камери, процесори и биометрични технологии  в индустрията. Традиционно устройствата на Apple са по-атрактивни в дългосрочен план и по-дълго задържат цената си. Потребителите могат да открият интересни предложения на пазара за смартфони втора ръка или на реновирани устройства, които се продават с гаранция на Apple. Нов доклад на Consumer Intelligence Research Partners (CIRP) потвърждава, че iPhone е най-търсеното решение при избора на използван смартфон. Данните уточняват, че смартфоните с Android не успяват да задържат твърде дълго оптималния си вид и функционалност. 65% от собствениците на iPhone например продължават да използват тъчскрийн в добра кондиция след първите 12 месеца от покупката. Тази стойност при Android е по-ниска от 60%. Батерията на iPhone също запазва по-дълго време своя капацитет, спрямо конкурентните устройства, съобщава 9to5mac.     Всеки трети потребител потвърждава, че Android устройството издържа повече от 24 часа с едно зареждане, дори след 12 месеца употреба, докато при iPhone същото мнение споделят само 23% от участниците в проучването. Позитивен фактор е, че има твърде малък брой случаи на неизползваеми смартфони след първата година. Това се дължи до голяма степен на самите производители, които използват по-добри материали, но също и на активността на всеки потребител. Едва 10% от потребителите имат проблем със счупено устройство, като всеки пети забелязва спад в живота на батерията. Около 30% от потребителите на iPhone връщат старите си смартфони, чрез специалните програми на Apple и преминават към по-нов модел. Само 10% от потребителите на Аndroid признават, че продават старото си устройство.   Още от Digtial: Защо Apple не се притеснява, че собствениците на iPhone преминават към Android
HarmonyOS 2.0
Над 100 млн. устройства вече използват HarmonyOS 2.0
Над 100 млн. устройства вече използват HarmonyOS 2.0
Първата версия на Harmony OS бе представена преди две години. Компанията разработва софтуера като алтернатива на Android. Платформата е обект на сериозни инвестиции и претърпя драстичен ъпдейт в последната версия, която бе показана за първи път през лятото. Вече ви съобщихме, че HarmonyOS 2.0 се използва от 18 млн. потребители в първите 14 дни. Разпространението на ъпдейтите към съвместимите таблети и смартфони продължава с пълна сила и Huawei сега се похвалиха с поредното впечатляващо постижение. Компанията потвърди, че вече има повече от 100 млн. устройства, които са актуализирани към HarmonyOS 2.0. Специална публикация в Twitter информира и благодари на потребителите, които оказват подкрепа на Huawei и подпомогат разработката на софтуера. Huawei вече стартираха набора на бета тестъри за шестата вълна от Android-to-Harmony ъпдейти, което ускорява преминаването на психологическата граница от 100 млн. активни устройства с HarmonyOS. Амбициозният план на Huawei предвижда повече от 100 модела да използват операционната система, като актуализациите ще продължат и през 2022г.     На този етап 75 смартфона на компанията са получили ъпдейти, включително по-стари модели като Huawei P30, Huawei Mate 10, Huawei nova 5i i 4е, които допълват флагмани като P40, Mate 40 и Mate 30 Series. Премиерата на нови устройства ще увеличи броя на активните устройства с HarmonyOS в следващите тримесечия. Важен елемент от стратегията на Huawei e поддръжката на операционната система за IoT джаджи и други смарт уреди. HarmonyOS 2.0 е модерно решение, което премахва границите между всички устройства, които използваме независимо от размера на дисплеите им. Външни производители също могат да осигурят поддръжка за софтуера, чрез умния инструмент HarmonyOS Connect.   Oще от DIgital: Ще използват ли другите производители на смартфони операционната система Harmony OS
Michelin
Безвъздушните гуми на Michelin за автомобили са вече факт
Безвъздушните гуми на Michelin за автомобили са вече факт
Michelin инвестират средства в създаването на следващото поколение автомобилни гуми вече повече от 16 години. Компанията вижда в иновативен дизайн, който не използва въздух бъдещето на този ключов компонент от превозните средства. Uptis е концепция на гума, която за първи път видяхме преди две години и предлага няколко важни предимства. Липсата на въздух я прави по-издръжлива, но също така премахва възможността от спукване. Идеята предизвика вниманието и на General Motors (GM), които също се присъединиха към проекта. Изчисленията на Мichelin показват, че всяка година повече от 200 милиона автомобилни гуми стават обект на инциденти на пътя, които нарушават тяхната цялост. Модерната гума също така отстранява нуждата да се грижите за правилното налягане. Предимство на Uptis е, че спиците могат да се регулират по такъв начин, че да влияят на индивидуалните характеристики и представянето на автомобилите. Така можете да настроите работата им при ускорение, спиране, завиване и др.     В определени случаи е възможно да се премахне отделното окачване при някои типове превозни средства. Създаването на Uptis също така изисква по-малко материали и средства, което е много важно за популяризирането им на пазара. Тестовете на компанията показват, че може да очакваме новите гуми за автомобили да издържат три пъти повече време от конвенционалните си конкуренти. След дълги разработки продължили 16 години е време да се премине към финалната фаза, която да доведе до стартиране на продажбите. Вече са започнали публични тестове с Uptis на реални пътища, които освен да докажат качествата им се очаква да допринесат за подобряване на тяхната проходимост. Ако не възникнат неочаквани затруднения Michelin и GM ще продават Uptis от 2024г.   Още от Digital: Мichelin и GM ще продават автомобилни гуми, които не използват въздух до 2024г.
iPhone 14
Apple ще вгради Face ID под дисплeя на iPhone 14
Apple ще вгради Face ID под дисплeя на iPhone 14
Apple допринесоха за голяма част от иновациите в пазара на смартфони през последното десетилетие. Първият iPhone промени изцяло представата ни за начина, по който изглеждат и работят мобилните устройства. Компанията активно ъпдейтва iPhone гамата и всяка година предоставя нови и иновативни характеристики.  Стратегията на Apple е последователна и дългосрочна, като вече са очертани няколко важни приоритета в разработката на iPhone 14. Компанията планира да премахне Notch-а в горната част на екрана. Този компонент е неизменна част в смартфоните на компанията от iPhone X (2017) досега. Наличието на прорез на дисплея позволява скриването на кабели, сензори и други компоненти, включително селфи камерата. Решението на Apple е да премахне Notch-a, като го замени с изцяло безрамков дизайн в iPhone 14. За да се постигне този ефект Face ID компоненти ще бъдат вградени в самия екран, което ще елиминира нуждата от допълнителен Notch.     През годините Apple патентоваха множество системи и методи за вграждане на компоненти в дисплея. Тези сензори биха могли да са подходящи, както за 2D така и за 3D изображения, което ги прави подходящи за Touch ID и Face ID. Интересът на компанията към технологията ще доведе до ново поколение биометрични модули, които ще видим за първи път в iPhone 14. Очакванията са iPhone 14 Pro Max да има титаниев корпус и перископска камера, която вероятно ще включва три отделни сензора. Вграждането на Face ID и Touch ID не само ще осигури още по-атрактивна визия, но ще е една от най-големите промени в дизайна на iPhone от години насам.   Още от Digital: Всички модели iPhone 14 ще имат 120Hz LTPO OLED дисплеи
Amazon
Amazon Kindle получава първата си актуализация на интерфейса от 5 години насам
Amazon Kindle получава първата си актуализация на интерфейса от 5 години насам
Kindle e името на най-популярната серия електронни четци на пазара. Устройствата се разработват от Amazon и са едни от най-успешните им продукти. Потребителите вече имат достъп до още по-интуитивно изживяване, тъй като компанията представи обновен UI интерфейс. Това е най-голямата актуализация в софтуера на Amazon Kindle от пет години насам, съобщава TechSpot. Новият ъпдейт е Version 15.3.7 и ще е предназначен за електронните четци от последно поколение. За да инсталирате е необходимо да имате осма генерация на Kindle или седмо поколение на Kindle Paperwhite моделите. Amazon потвърдиха, че до края на месеца актуализацията ще е достъпна за всички потребители в световен мащаб. Навигацията в интерфейса ще бъде улеснена от опцията да отворим панел за бърз достъп до Airplane Mode, Brightness и Settings менюта с плъзгане от горната към долната част на екрана. Предвидена е възможността да превключвате между Home Screen, Library и Book секциите на интерфейса с обратната команда и плъзгане отдолу нагоре.     Вградената търсачка вече ще замести горният ред от бутони за навигация. Amazon са комбинирали Home Screen и Library екраните в "Two-Tab" дизайн. Допълнителните менюта в операционната система вече са налични с по-малък шрифт. Aко отворите секцията "Device Info" ще виждате детайли за модела Kindle, който използвате. Компанията обещава на по-късен етап да осигури достъп до нови филтри, менюта за сортиране, интерактивна лента за скролване в Library, както и Collection View функционалност. Потребителите ще имат бърз достъп до 20-те последни книги за още по-бърза навигация от началния екран. Разпространението на ъпдейтите ще стартира преди края на месеца, когато всички собствениците на съвместимите Kindle и Paperwhite модели ще имат достъп до новите функции.   Още от Digital: Какво трябва да знаем за файловите формати на електронните книги
софтуер
Google и Microsoft са компаниите с най-много софтуерни уязвимости през първата половина на 2021г.
Google и Microsoft са компаниите с най-много софтуерни уязвимости през първата половина на 2021г.
Огромното количество лични данни, които споделяме от смартфоните и в социалните мрежи са водещ източник на приходи за големите технологични компании. Бизнес модела на Google и Facebook е изцяло фокусиран върху индивидуалните предпочитания на всеки профил. Популярните им услуги и софтуерни решения са безплатни за потребителите, но в замяна споделяме ежедневно детайлна информация за ежедневието си. Данните се използват за таргетиране на реклами, които всяка година генерират стотици милиарди приходи на брандове, като Google и Facebook. Приложенията за комуникация са предпочитано средство за общуване и се превърнаха във водещ приоритет за разработчиците от началото на пандемията. Microsоft също предлагат богата екосистема от услуги, с които отговаря на високите очаквания на обикновените и бизнес потребителите. През последните месеци, компанията се подготвя усилено за премиерата на Windows 11. Разнообразните подобрения в интерфейса ще са допълнени и от иновации в сферата на сигурността. Въпреки опитите на Microsoft в тази сфера, обаче се окачва, че компанията има проблем със софтуерните уязвимости, съобщава TechRadar.     Това е заключение от нов доклад, който обхваща първата половина на 2021г., съобщава VentureBeat.Информацията е любопитна и показва, че  популярните приложения на Microsoft са причина за повече от 432 софтуерни уязвимости през първите две тримесечия на 2021. Единствената друга компания, която генерира дори още повече пропуски в сигурността е Google с резултат от 574, разкрива проучването на Altas VPN. Важно е да уточним, че Google и Microsoft не са станали обeкт на хакерски атаки, но уязвимостите биха създали предпоставки за активна дейност на киберпестъпниците. На този етап няма доказателства за кражба на личните данни предизвикани от софтуерните уязвимости. Oracle и Cisco допълват списъка със съответно 316 и 200 открити пропуска в сигурността през първата половина на 2021. Аpple са на осма позиция с 67 открити уязвимости за периода, като дистрибуциите на Linux отчитат 65 пропуска в сигурността. 1023 от докладваните случаи са категоризирани с максимална степен на риск от 10. Интересът на хакерите към Google и Microsoft не е изненадващо, тъй като ако се възползват от софтуерна уязвимост ще могат да компроментират повече хора.   Още от Digital: Подслушват ли ни мобилните приложения
TikTok
Kaк да блокирате и отблокирате потребители в TikTok
Kaк да блокирате и отблокирате потребители в TikTok
TikTok е предпочитано приложение за забавление за потребителите, най-вече от най-младата аудитория. Платформата за споделяне на кратки клипове продължава да подобрява рекорди за приходи и изтегляния в мобилната индустрия. Следенето на профилите на най-атрактивните автори и инфлуенсъри е добър начин да имате достъп до актуалното съдържание в TikTok.Филтрирането на публикациите, които виждате в своя профил понякога изисква блокирането на някои профили. Управлението на акаунтите е добър начин да ограничавате определено съдържание в TikTok Ето как може да блокирате и отблокирате профили в TikTok, според BusinessInsider.   Как да блокирате потребител в TikTok   1. Отворете своя профил в TikTok. 2. Изберете потребителя, който искате да блокирате. 3. След като заредите съответния акаунт изберете иконата с три точки в горния десен ъгъл. 4. Натиснете "Block" опцията от падащото меню, за да ги блокирате.       Kaк да отблокирате профил в TikTok   1.  Отворете TikTok и заредете своя акаунт от Profile иконата. 2. Изберете иконата с три хоризонтални черни в горния десен ъгъл.     3. Следващата стъпка е да отворите "Privacy" менюто. 4. Скролнете до дъното на страницата и изберете "Blocked Accounts".     5. Tака ще видите списък с всички профили, които сте блокирали. 6. Трябва да изберете "Unblock" опцията, ако решите, че искате да отблокирате даден профил.     Още от Digital:  TikTok ще увеличат лимита за качване на видео в приложението до пет минути
литиево-йонни батерии
Захарта може да увеличи издръжливостта на литиево-йонните батерии до пет пъти
Захарта може да увеличи издръжливостта на литиево-йонните батерии до пет пъти
Мобилните устройства, електрическите автомобили и потребителската електроника използват масово литиево-йонни батерии. Технологията е въведена масово през 90-те години на миналия век и продължава да бъде част от ежедневието ни. Проблемът с Li-Ion батерии е, че са произведени от редки метали като кобалт, никел и манган. Наличните количества на някои от металите в литиево-йонните батерии намаляват с всяка изминала година, което налага търсенето на алтернативи. Учените вече са се фокусирали към разработката на нов тип батерии, които използват материали срещани в по-голямо изобилие и което важно по-евтини за създаване. Предпочитано решение са литиево-серните батерии, които са в състояние да съхраняват между два и пет пъти повече енергия на същото тегло от Li-Ion. Големият недостатък на технологията е свързана с твърде бързия процес на разграждане. Екип от специалисти на Monash University тестват иновативен метод, с който да отстранят този проблем. Последните им прототипи запазват своите качества дори при повече от 1000 зареждания, съобщава NewAtlas.     Новият проект е базиран на начина, по който вещества съдържащи захар могат да предотвратяват разграждането в геоложките седименти, улеснявайки силните връзки между сулфидите. След серия от тестове учените откриват как да не позволят отделянето на серните вериги от положителния електрод. Решението е добавка на захарна основа и има сходна на паяжина структура. Интеграцията на този материал функционира като свързващо вещество, тъй като образува микроструктури, с които се регулира действието на полисулфифите. Експерименталната клетка има капацитет от 700 mAh на грам, който задържа в продължение на 1000 цикъла. Предстои още работа, но от Monash University вярват, че добавянето на захарни съединения е ключа към бъдещето на батериите, които използваме всеки ден.   Още от Digital: Нова технология ще зарежда литиево-йонните батерии за десет минути
YouTube
Можем да превеждаме коментарите в YouTube на повече от 100 езика
Можем да превеждаме коментарите в YouTube на повече от 100 езика
Уеб пространството предлага разнообразие от възможности за забавление. Свободното време на много потребители, често е свързано с гледано на филми, клипове и интервюта. Едва ли има по-подходяща  платформа за съдържание в тези категории от YouTube. Предпочитаната услуга за гледане на видео предлага невероятна колекция от съдържание в множество жанрове, което всеки ден генерира милиарди гледания. Социалните елементи също са силно застъпени  в YouTube, като често секцията за коментари продължава да обвързва за продължителен период от време хората, които са гледали дадено видео. Колкото повече съдържание качваме в YouTube, толкова по вероятно е да попаднем на повече клипове на чужди езици. Google предлагат вградена функция за субтитри, която превежда в реално време съдържанието на някои видео материали, което е сериозно улеснява потребителите. Функцията не обхваща всички клипове, но също така не се поддържа от разнообразието от езици, които например поддържа Google Translate.     Компанията експериментира с нов инструмент, който е фокусиран към секцията за коментари. Oт AndroidPolice съобщават, че YouTube вече предлага опция за автоматичен превод на коментарите, които не са написания на езика на вашия профил. Това може да стане с натискане на бутон под самия текст. Връщането към оригиналното съдържание става с едно кликване. Голямото предимство на новия бутон е, че може да превежда съдържание на повече от 100 езика. Засега функцията е налична единствено за мобилната версия на YouTube и все още има експериментален характер. Това означава, че ограничен брой потребители имат достъп до новия бутон. но се очаква в кратки срокове YouTube да интегрират подобрената система за превод на коментари за всички профили.     Още от Digital: Нови 10 скрити функции и бързи команди в YouTube при гледане на компютър (Видео)
SSD
Бъдещите SSD дискове ще могат да откриват рансъмуер вируси
Бъдещите SSD дискове ще могат да откриват рансъмуер вируси
https://www.digital.bg/zashto-ssd-diskovete-sa-po-nadezhdni-ot-hdd-diskovete-article1122196.html Рансъмуер вирусите се превръщат в сериозна заплаха предимно за представителите на бизнеса. Обикновените потребители също не са застраховани да станат жертва на подобна атака. Ако устройството ви бъде инфектирано с рансъмуер ще загубите достъп до съхраняваната информация. Единственият вариант е да платите откуп на хакерите, който обикновено е в биткойн. Тази специфика ги превръща в опасно и предпочитано оръжие за киберпрестъпниците. В повечето случаи е много трудно да се защитите от рансъмуер вирусите преди да видите неприятното съобщение на екрана. Експертите работят над разнообразни решения, с които да осигурят превенция и да ни предпазят ефективно от тази заплаха.         Още от Digital: Историята на създателя на рансъмуер вирусите
приложения за навигация
Как да премахнем домовете си от Apple Maps и Google Maps
Как да премахнем домовете си от Apple Maps и Google Maps
Пътуването на непознати дестинации може да бъде вълнуващо, особено ако улесняваме навигацията с приложения като Google Maps и Apple Maps. Отсъствието на GPS координати в реално време може да създаде допълнителни забавяния и затруднения, докато търсим най-бързия път до желаната локация. Oпознаването на нови места е много по-удобна и приятна задача, ако използвате StreetView снимки и приложения за навигация. Няма как да не сте търсили собствения си дом и да се разхождате виртуално в района, където живеете докато изпробвате новите функции в Google Maps. Другите популярни услуги за навигация като Apple Maps или Bing Maps предлагат собствени версии на технологията. Системите имат различни имена като Look Аround и Streetside на Apple и Microosft, но работят по сходен начин. Автомобили със специално оборудване обикалят и картографират заобикалящата ги реалност, което позволява да виждаме 360-градусови панорамни снимки в приложенията за навигация.   Това предоставя изцяло нов начин да откриваме атрактивни места около себе си. Ако не сте доволни от начина, по който изглежда домовете ви в сателитните снимки на услугите за навигация има какво да направите. Всяка компания предлага собствен начин как да поискате изображенията да бъдат премахнати. Apple изискват да се свържете, чрез имейл, за да поискате вашия дом, регистрационен номер на автомобил или лице да бъде замъглето в приложението им за навигация. Това може да стане от MapsImageCollection@apple.com. Ако използвате Bing Maps може да използвате функцията "Report a privacy concern twith this image" в долния ляв ъгъл. Отворете maps.google.com, изберете адреса и разширете панела в лявата част. Кликнете "i" символа на снимката и символа с трите вертикални точки. Изберете последователно "Report A Problem" и "Request Blurring".   Още от Digital: 7 добри алтернативи на Google Maps
смарт часовиници
Смарт часовника Huawei Watch 3 Elite вече се продава в България за цена от 899 лв.
Смарт часовника Huawei Watch 3 Elite вече се продава в България за цена от 899 лв.
Huawei Watch 3 Elite идва с 46мм корпус, 1.43-инчов брилянтен AMOLED дисплей, защитен от 3D извито стъкло, устойчиво на надрасквания и други последици от активния живот на потребителя.
DMCA.com Protection Status