Teхнологиите намират все по-силно приложение в сферата на медицината и предоставят разнообразни възможности за диагностициране и лечение на лекарите. Екип от учени на University of Wisconsin-Madison сега привличат вниманието ни с ново иновативно лечение. Всъщност идеята им е да се използват миниатюрни електроди, които се инжектират в човешкото тяло. Самият метод е подходящ за множество здравословни състояния, вариращи от хронична болка до епилептични припадъци и депресия.

 

Учените доразвиват концепцията за електрическо стимулиране на нервите, което се прилага от много болница по цял свят. Подобни техники са базирани на промяната на нервната активност, чрез хирургично имплантирани устройства. От една страна са доказано ефективни, но от друга могат да създадат проблеми, като например сложните начини за поставянето им в човешкото тяло. Голям проблем е и провокирането на пряко взаимодействие между меките биологични тъкани и имплантите.

 

 

Модерната техника предвижда поставянето им в тялото, чрез специална течност. Имплантите имат силиконова основа и метални части, придаващи електрически свойства. След като попадната в организма автоматично се активират и започват да лекуват симптомите на различните заболявания. По този начин се изгражда невронен интерфейс от ново поколение, който подобрява значително възможностите на лекарите да лекуват своите пациенти. Проектът вече е генерирал финансиране от $2.2. млн.

 

Още от Digital: Учени създадоха нов медицински сензор, който се разгражда в човешкото тяло