Дълги години четем и слушаме за потенциала на графена, но ето, че най-накрая ще можем да се уверим с очите си в неговите способности. Според сайта VR World, китайска компания на име Dongxu Optoelectronics е представила вероятно първата на пазара потребителска версия на батерия за мобилен телефон изработена от графен.

 

 

Батерията, която носи името G-King Battery Pack, е със сравнително скромен за съвременните възможности на технологиите капацитет от 4800 mAh, но пък осигурява пълно зареждане в рамките само на 13-15 минути: скорост най-малко 10 пъти по-голяма от тази, с която се зареждат които и да е литиево-йонни батерии, използвани в която и да е индустрия. Освен бързо зареждаща се, батерията от графен е и по-безопасна, тъй като не се влияе от по-високите температури.

 

Още от Digital: Графенът е най-подходящият материал за създаване на гъвкави дисплеи за смартфони

 

Графенната технология обещава да реши много проблеми в най-различни тепърва развиващи се индустрии, сред които тази за електронни автомобили, както и да спомогне за модернизирането на вече утвърдени индустрии, като например авиацията. Според VR World, също така, батерията от графен може да подпомогне развитието на технологиите за виртуална и допълнена реалност, като се превърне в липсващия хардуерен елемент, който трябва да доведе до едни наистина добре функциониращи VR устройства.