Вижте още видеото с 5 нови полезни трика за приложението WhatsApp 

Цели 79% от Интернет потребителите по света използват YouTube, като всеки ден в приложението за видео споделяне се публикуват по 720 000 часа видео съдържание, което прави по 500 часа качени на всяка минута, тоест над 20 дни ежеминутно. По груби сметки, ще са ви нужни над 80 години, ако искате да изгледате всичко видео което се публикува в YouTube за един ден. И то да го гледате без прекъсване.

 

Даваме ви тези интересни статистически данни в продължение на тези, които споделихме с вас във видеото с Топ 10 скрити функции и бързи команди в YouTube при гледане на компютър. В този туториъл ви показахме няколко бързи трика, които със сигурност ще успеят да улеснят изживяването ви в социалната мрежа за видео споделяне. За тези от вас, които са пропуснали да гледат въпросното видео, директен линк сме приложили тук долу. А сега е време да продължим със следващата порция практични шорткъти, които сме ви подготвили.

 

 

При стандартен режим на работа, стартирайки YouTube видео на десктоп или лаптоп, то ще има такъв изглед. Имате обаче възможност да промените изгледа в два режима – цял екран и частичен, който наричаме „Театрален режим“. Бързата команда за активиране на целия екран е чрез натискане на бутона с буква „F“. Вторият режим се активира чрез натискане на буквата „T“.

Ако обаче искате да търсите и разглеждате нещо друго в YouTube или пък да отворите текстови файл и да пишете нещо, свързано със съдържанието, което гледате, можете да активирате и минимизиваният изглед, който ще изведе видеото малко прозорче в дясната част на екрана. Този режим се активира при натискане на бутона с буква „I“. Всеки един от режимите се деактивира при повторно натискане, а този за цял екран, може да се изключи и при натискане на бутона „Esc“.

 

 

Някои видео клипове в YouTube имат субтитри, като обикновено те са с превод на друг език, но понякога са и с допълнителна съпътстваща информация. Ако използвате мишка, субтитрите се активират посредством този бутон тук долу, а допълнителните настройки да стават чрез съседният му. YouTube обаче ви дават възможност и чрез бърза команда да активирате субтитрите. Това става чрез натискане на бутона с бука „C“.

 

 

След като субтитрите са се заредили в стандартен облик с тъмен фон, вие можете да регулирате и тяхната яркост, като натиснете бутона с буква „O“ върху него. Ако натиснете бутона “W” ще можете да регулирате транспарантната пропускливост на фона.

Някои хора виждат по-добре, други не чак толкова, в някои случаи гледам от по-близко, в други от по-далече. По този повод YouTube ни дават възможност да регулираме размера на субтитрите, като това става много лесно чрез бързите бутони „+“ и „-“ които се намират горе в дясно на клавиатурите, непосредствено след нумерационните бутони.

 

 

Когато гледаме 360-градусово или видео със споделена или виртуална реалност, в горният ляв край на YouTube плейъра се появява стрелковди джойстик, чрез който можем да насочваме видеото си. Защо обаче да изпозлваме мишка или тъчпад, след като YouTube ни дават възможност да се възползваме от бързи команди чрез бутони на клавиатурата. Тук логично повечето хора биха предположили, че регулирането на кадъра ще става чрез стрелките в дясно, но ще сгрешат.

Ако сте гледали първата част на тази интересна обучаваща YouTube поредица, вече ще знаете, че стрелките служат за превъртане на видеото, както за увеличаване и намаляване силата на звука. Предвид, че 360-градусовото видео е по-рядко срещано, YouTube не са отредили функционалностите на стрелките за него. Все пак обаче можем да движим изгледана ка кадъра и това става чрез бутоните „AWSD“.

 

 

Тези които почти всички геймъри използват за предвижване в игрите вместо стрелките. Имате възможност също така чрез бързи бутони да приближавате или отдалечавате съдържанието. Тези бутони са съответно фигурните скоби „[“ и „]“ - дясната за приближаване, а лявата за отдалечаване.

 

 

Ако случайно забравите някоя от командите, които сме ви показали, просто докато гледате YouTube на компютъра си, натиснете в комбинация бутоните „Shift“ и „?“ след което на екраните ви ще се появи легенда с всички шорткът функции от които имате нужда в приложението. Тоест бърза команда, която ще ви покаже бързите команди.