Qualcomm обяви, че пуска новия процесор Snapdragon 8cx Gen 2 5G. Той ще е насочен към тънките и леки лаптопи тип 2-в-1, като ще предложи най-доброто от смартфоните и за тези устройства, съобщава TechRadar.

Досегашните лаптопи с ARM процесори бяха доста скъпи спрямо конкурентите си с Intel и AMD. Целта на новото поколение е да промени това и да даде на лаптопите с ARM нов шанс. Чиповете ще поддържат 5G и WiFi6, като ще имат и специални оптимизации за обработка на алгоритми с изкуствен интелект.

Qualcomm очаква чрез новите процесори да даде тласък и на тенденцията за повече работа от дистанция. Освен актуалните версии на комуникационните платформи, процесорите ще предлагат и подобрена производителност. Според компанията чипът ще дава 50% по-добра производитеност спрямо еквивалентен конкурент, като това включва и по-дълъг живот на батерията.

 

 

Компанията обещава и 18% по-добра обща производителност на системата спрямо Intel Core i5 от 10-то поколение. Също така ще има и по-ниска консумация на енергия. Qualcomm не влиза в повече подробности за характеристиките на 8cx Gen 2. Не са ясни тактовите честоти и ядрата на процесорите.

Новите лаптопи с този процесор ще могат да работят с по-добри камери и с до два 4K монитора. Сред поддържания хардуер е и USB-C, 5G, WiFi 6. Лаптопите ще могат да работят и с HDR видео, да обработват аудио чрез Qualcomm Aqstic и да намаляват околния шум по време на гласов чат. Първите два лаптопа, които ще предлагат новия процесор ще са на Acer и HP, като ще се появят още тази година.

 

Още от Digital: Qualcomm Snapdragon 732G ще предлага по-добра графика за Android смартфоните от среден клас