Ръчният часовник е аксесоар, който много хора харесват да носят. Той е част от стайлинга на хората вече столетия наред, а в последните години от средство за показване на час и дата, се превръща в мултифункционално устройство, което без проблем може да замести смартфона ни и да добави функции, каквито той няма.
Досетихте се, че става дума за така наречените Smart часовници, които често присъстват във видео ревютата и статиите на Digital.bg . Сред тези часовници е и Samsung Galaxy Watch Active 2, за който ви показахме преди почти година. 

 


Той е красив и функционален модел със Super AMOLED дисплей в две разновидности - мъжка и дамска, съответно с 44мм и 40мм диаметър на касата. Часовникът е с LTE поддръжка и се захранва от двуядрен процесор Exynos 9110 с 1.15GHz тактова честота. 
Партнират му до 1.5GB RAM памет и 4GB сторидж. Watch Active 2. има на разположение GPS, GLONASS, Bluetooth 5.0, NFC, Wi-Fi 802.11 b/g/n. Цената на модела в България е около 500 лева.
Сега часовника на Samsung се сдобива с нова функционалност, която собствениците му ще открият в Samsung Health Monitor приложението. То е получило одобрение от Министерството на храните и сигурността на лекарствата в Корея, което е достатъчно голяма заявка са качество на софтуерния продукт.

 


То ще е функция, позволяваща ви да измервате кръвното си налягане, без да се налага да добавяте допълнителни екстри, като маншети например.  
Както вероятно и сами сте се досетили, измерването ще става с помоща на вграденият в долната част на корпуса на часовник, сензор за измерване на пулс. 
Когато се използва за първи път, новото приложение на Galaxy Watch Active 2 трябва да се калиброва с помощта на истински апарат за измерване на кръвно налягане. Така Smart часовникът ще отчита максимално точно сърдечните ви показатели. Samsung съветват калиброването да се извършва веднъж на всеки четири седмици.

 


При калибрирането, приложението ще отчита как се изменя пулса ви при определено кръвно налягане и на база това, чрез сложен алгоритъм ще можете да ви дава точна информация за кръвното ви в реално време, а не само за пулса, както е до момента.
ЕКГ функцията ще показва скорост и ритъма на активността на сърцето. Ще отчита дори систолно и диастолично налягане

Новата функционалност на Samsung Galaxy Watch Active2 се очаква да се появи през лятото на 2020 година. За да се възползвате от новата функция, трябва да имате смартфон с минимум Android Nougat версия на операционната система.

 

Още от Digital.bg: Google представи нови функции в приложението Duo, с които ще улесни комуникацията от вкъщи