Стратегията на Microsoft e фокусирана изцяло в популяризирането на Windows 10 сред обикновените и корпоративните потребители. Агресивният бизнес модел на компанията предвижда всички хора, които сега използват по-старите версии на операционната система постепенно да преминат към новата платформа. Именно това е причината Microsoft да спрат поддръжката на Windows 7 на 14 януари 2020г., като се надяват повечето потребители да актуализират към Windows 10 много по-рано от изтичането на този срок. 

 

Прекратяването на ъпдейтите ще откаже доста потребители, тъй като ще са изправени пред сериозни заплахи свързани със сигурността. Добър пример в това отношение е уязвимост с името "BlueKeep", която заплашва компютрите с по-стари версии на Windows, информира DigitalTrends. Въпросният проблем е известен с името "CVE-2019-0708" и е свързан с Remote Desktop Services услугите за отдалечен достъп на компанията. Устройствата със зловредния софтуер, обаче могат да инфектират и други машини.

 

 

Това е неприятно, тъй като за кратко време могат да заразят още по-голям брой устройства. Официалните данни разкриват, че зловредния софтуер "Blue Keep" излага на риск конфигурациите с Windows 7, Windows Server 2008 R2 и Windows Server 2008. Ако имате устройства с Windows 8 и Windows 10 сте предпазени от тази заплаха. Все пак Microsoft твърдят, че разпространяват ъпдейт от средата на май, но засега има твърде много потребители, които не са го инсталирали.

 

Oще от Digital: Защо Google препоръчва да ъпдейтнем от Windows 7 към Windows 10