Компютърните вируси стават все по-опасни с всяка изминала година. Хакерите продължават да са доста активни и един от водещите трендове са заплахите с т. нар. рансъмуер. Това е зловреден софтуер, който блокира достъпа до файловете в операционната система и иска от жертвите откуп. Експерти по сигурността на FortiGuard Labs предупреждават да сме внимателни, тъй като се разпространява модифицирана версия на Nemty, информира ZDNet.

 

Всъщност под това име се крие зловреден софтуер, който въпреки опитите на специалистите еволюира постоянно в нови форми. Най-силното оръжие на Nemty е, че използва усъвършенствани техники за криптиране, с които си осигурява достъп и блокира съдържанието в устройствата. Експертите намират връзка между кода на новата заплаха и предходните модификации на този вирус. Дори и това не е достатъчно, за да се справят с него.

 

 

Oще по-неприятното е, че Nemty все още е в начална фаза на разработка и тепърва ще става още по-опасна заплаха за потребителите. Ако рансъмуера попадне във вашето устройство ще бъдете подканени да платите еквивалента на $1000 в биткойни. Само така ще получите обратно ключ, с който да активирате инфектирания компютър. Анализаторите очакват ръст в заплахите с Nemty през следващите месеци, което налага да внимавате какво съдържание изтегляте.

 

Още от Digital: Седем начина да се предпазим от рансъмуер вируси