Модерните смарт часовници могат да се управляват с гласови команди, с докосване на дисплея, с натискане на бутон или с движение на китката. Някои модели имат кръгли пръстени около самия дисплей, позволяващи така да активирате различните им функции. Учени от Carnegie Mellon University работят над нов метод, който ще ни позволи много по-прецизно и ефективно да си взаимодействаме със смарт часовниците. Teхнологията представлява различен начин за засичане на движенията ни, която използва техния акселерометър, съобщава DigitalTrends.

 

След серия от експерименти учените намират как да увеличат честотата за проследяване на движение до 4kHz, вместо стандартните 100Hz, което е доста впечатляващо постижение. Крайният резултат е, че това ще подобри осезаемо прецизността на смарт часовниците при следене на жестовете ни. Този метод може да се използва за разпознаване на 18 уникални движения на ръката и китката. Благодарение на тях можете да стартирате музикалния плейър, да се ровите в менюто, да активирате осветлението в стаята или дори да сменяте телевизионни канали.

 

Технологията е толкова прецизна, че успешно разпознава различни физически обекти, които държите в ръката си. Интересна подробност свързана с възможностите ѝ са т.нар. "акустични тагове". Те представляват миниатюрни структури, които са програмирани с уникални последователности от вибрации и могат да пренасят данни. Така например акселерометъра на смарт часовник би могъл да разчете биометрични данни от документ за самоличност като шофьорска книжка. Приложенията на технологията са многобройни и могат да подобрят работата на всички мобилни устройства, които използваме.

 

Вижте как бъдещите смарт часовници ще имат батерии, които издържат два пъти повече