YouTube не е единствената услуга, която започна да включва поддръжка за видео с 4К разделителна способност, като този формат тепърва се очаква да става все по-популярен сред собствениците на смартфони и таблети. Впечатляващото качество, което предлагат клиповете заснети в 3840х2160 пиксела, обаче се отразява негативно не само на батерията, но също и на цената на устройствата. Сега екип от изследователи на Fujitsu и на Japan Kogakuin University разработиха иновативен софтуер, който е създаден да отстрани тези два недостатъка, предаде CNet. 

 

Техният алгоритъм може да конвертира всеки клип в 4K резолюция от 3840х2160 пиксела при скорост от 30 кадъра в секунда, без това да се отрази на живота на батерията, което е доста впечатляващо. В момента учените работят усърдно, за да увеличат тази стойност двойно и така потребителите да могат да ги гледат със 60 кадъра в секунда, което ще превърне технологията им в още по-атрактивен избор за всеки от нас. Нейното основно предимство е именно възможността да конвертира всяко видео в 4K резолюция, но също така, че тя е софтуерно базирана и не изисква никакъв допълнителен хардуер. 

 

От своя страна това означава, че тя може да се използва лесно от всеки един смартфон или таблет на пазара, като специален алгоритъм се грижи за консумацията на енергия на батерията, докато гледате 4K клипове. В момента Xperia Z5 Premium е единствения смартфон на пазара, чиито дисплей поддържа такава разделителна способност, но тази характеристика е ограничена единствено до мултимедийното съдържание, а не при нормално сърфиране в интернет. Новата технология на учените може не само да отстрани този проблем, но и да превърне 4K видеото в абсолютно задължителен компонент от всеки смартфон или таблет на пазара. 

 

Вижте какво е 4K резолюция