Литиево-йонните батерии намират масово приложения в индустрията и са основната технология за производство на тези ключови компоненти в мобилните устройства. Батериите от този тип имат редица предимства, но също така крият рискове, тъй като в определени ситуации могат да прегреят и да избухнат в пламъци.

Учените тестват различни методи, с които не само да подобрят сигурността, но и да увеличат допълнително капацитета на литиево-конните батерии. Безопасността е специален приоритет, тъй като е необходимо да се гарантира, че няма да възникне загряване или друг проблем. Експерти на Nanyang Technological University създадоха нов метод за бързо зареждане на литиево-йонни батерии.

Технологията, която предлага екипа ще може да зареди от до 100% батерията за не повече от десет минути, информира GIzChina.

 

 

Предимствата на този метод позволяват седем пъти по-висока скорост на зареждане от последните технологии на Tesla. Традиционният метод изпoлзва за зареждане постоянен ток. Веригата контролира електричеството в самото начало и преминава към захранване с постоянно напрежение към края на процеса.

Учените са кръстили технологията с името Nonlinear Voltammetry, при която електричеството променя имлусите през целия процес. Напрежението на всеки етап на зареждане се поддържа постоянно, докато се достигне желаната стойност след като са изпълнени определени параметри.

Химичната реакция е малко по-различна от зареждането с постоянен ток и позволява на батерията да направи кратка почивка при самото зареждане. Новата технология обещава да удължи живота на батерията на електромобили с между пет и десет години, като намалява топлината при целия процес.

 

Още от Digital: Алуминиево-йонни батерии обещават супербързо зареждане за смартфоните