Външните хард дискове са удобен начин да съхранявате огромно количество информация и мултимедия. Конкуренцията между производителите и популярността на SSD-тата ще ви позволи да откриете доста достъпни HDD предложения с висок капацитет на пазара. Еволюцията на технологията вече ни позволява да купим хард дискове с 18TB и 20ТВ  памет на пазара.

Производителите обещават тази стойност да увеличи допълнително и постепенно да достигне до 50TВ. Разбира ще е необходимо време тази иновация да стане достъпна за всички, но компании като Seagate са уверени, че е само въпрос на време това да се случи. Според официалните данни най-големия хард диск с 20 терабайта памет, който се казва Еxos 20+ ще е наличен за потребителите от декември.

Сериозен потенциал за увеличение на тези стойности обещава технологията Heat Assisted Magnetc Recording (HAMR). Неслучайно предимствата на този метод вече започна да привлича вниманието на водещите имена в индустрията. Tепърва ще виждаме хард дискове с още по-голям капацитет и HAMR, съобщавa ТеchRadar.

 

 

Използването на технологията увеличава значително потенциалния капацитет на дисковете. Това е възможно, чрез временно нагряване на HDD-то по време на записа на информация, при което се съхраняват повече данни на същото пространство. Конвенционален магнитен диск има плътност от приблизително 1.14Tb/in2 , докато HAMR технологията се отличава с 5-6Тb/in2.

По този начин обикновен HDD диск с 3.5" форм фактор може да съхрани между 70-80 терабайта, което е четири пъту повече от новите Exos предложения на Seagate  с 20ТВ. Екип от учени на Tohoku University вече експериментират с алтернативен метод, който подобрява още повече възможностите на HAMR.

Тестовете им показват, че плътността може да надхвърли 7Тb/in2, което ще проправи път към навлизането на хард дискове със 100 терабайта памет.

 

Още от Digital: 6 начина да подобрите работата на хард диска в Windows