Полупроводниците са неизменна част от мобилните устройства, като благодарение на иновациите в индустрията от последните години те стават все по-малки и консумират все по-малко енергия, което е и основната цел на водещите компании. Въпреки многото им предимства те се отличават с няколко ключови недостатъка, които са свързани с материалите, от които се създават, както и с количеството енергия, което е необходимо те да функционират правилно. Екип от изследователи на University of Wisconsin-Madison направиха революционно откритие, което премахва всички тези проблеми на съвременните полупроводници, предаде Forbes. 

 

Teхните експерименти им позволяват да разработят алтернативен метод за производство на диаманти, като самия процес може да се извърши при сравнително ниски за тази цел температури от приблизително 800 градуса по Целзий. Учените са разработили специална наномембрана, която е химично свързана към кристалната структура на диаманта и нагрята при определена температура позволява на електроните в тях да се движат. За да постигнат този ефект те използват комбинация от въглеродни атоми и силиций, като така се надяват да улеснят създаването на подобни скъпоценни камъни по синтетичен начин. 

 

В същото време, ако този метод се окаже успешен би могъл да се използва и за производство на електронни компоненти за мобилни устройства и тепърва ще бъде обект на бъдещите тестове. На този етап това е най-ефективния и евтин начин за създаването на диаманти в лабораторни условия, които също така се отличават с висока честота, което се дължи на предимствата на тази технология. Ще е интересно да проследим какви други приложения на този метод ще открият учените в предстоящите тестове, които ще проведат с нея.

 

Вижте откриха един от най-големите диаманти в света, който е с чистота от 404.2 карата