Бавната скорост на интернет продължава да е сериозен проблем за много потребители, който не може да се реши въпреки еволюцията на технологиите. Вероятно на всеки му се е случвало да изпадне в подобна ситуация без значение от месечния абонамент, който плаща на своя провайдер. Eкип от учени на University College London (UCL) тестват нова технология, която има потенциала да сложи край на този проблем. Новият им проект е вдъхновен от начина, по който функционират големите интернет мрежи, осигуряващи връзките между градовете и държавите.

 

След поредица от тестове учените откриват как да редуцират значително цената на високоефективните оптични предаватели до такава степен, че да могат да се инсталират масово в сегашната мрежова инфраструктура. Официалните данни разкриват, че  метода ще осигурява постоянна връзка със скорост от 10 000Mbps с премахване на т.нар. "точка на задушаване" на сигнала, която в момента е причина за проблема, информира NetworkWorld. Технологията им е създадена изцяло с идеята да оптимизира начина, по който се разпространява сигнала.

 

Специалистите създават предавател, който функционира по подобен начин на кохерентните приемници използвани в оптичните мрежи, но е много по-евтин за производство. Въпросният трансмитер създава различни дължини на вълните, с които гарантира перманентен достъп до интернет при една и съща скорост. Експериментите показват, че средната скорост на интернет може да се увеличи 30-кратно и да надхвърли границата от 10Gbps. Необходимо е още време преди да може технологията да се използва масово, но определено има огромен потенциал.

 

Вижте как интернет мрежите със скорост 1Tbps ще са реалност до 2021г.