Големите технологични компании вече търсят ефективни начини, с които да премахнат досадните кабели от джаджите с виртуална реалност. Намирането на подобно решение би направило устройствата по-атрактивни за потребителите. Екип от специалисти на Columbia University експериментират с нов метод, който може да превърне тази концепция в реалност. Любопитното е, че те използват т.нар. "Мillimiter Wave" честотата, която ще ускори изграждането на 5G мрежите, предаде Engadget.

 

Учените вярват, че тази идея може да се приложи успешно и към VR очилата, но виждат и бъдеще, в което тя се използва и в самоуправляващите автомобили. Техният проект се състои в разработването на "нов нереципрочен" метод за разпространение на вълните, чрез високоскоростен транзистор. Самият начин функционира, наподобявайки ситуация, в която два влака се движат по едни и същи релси и в последния възможен момент сменят траекторията ди на друга линия, за да избегнат самия сблъсък.

 

 

Използването на този метод би довело до създаването на миниатюрни чипове, които осигуряват двупосочна безжична комуникация. По този начин не само ще се премахнат кабелите, но и ще се редуцира възможността от претоварване на честотния спектър и влошаване на сигнала. Бъдещите приложения на тази техника не са лимитирани само до очила с виртуална реалност и автономни автомобили, тъй като може да се използва и от други свързани към интернет джаджи.

 

Вижте кога ще можем да свързваме умовете си с виртуалната реалност