Самоуправляващите автомобили са интересна иновация, която е само въпрос на време да стане част от ежедневието ни. Водещите производители и IT компании провеждат серия от публични тестове, но все още съществуват различни проблеми. Основен акцент за автономните автомобили е безопасността на другите участници в движението, което в голяма степен бави навлизането им на пазара. Учени от University of Michigan работят над уникална система, която предлага ефективно решение.

 

Техният проект е свързан с разработването на метод за обучение на автономните автомобили да предвиждат бъдещите движенията на пешеходците. За да постигнат този ефект използват невронна мрежа, която анализира в реално време различни ситуации на пътя. Идеята е автомобилите да се ориентират максимaлно бързо в пространството, знаейки къде се намират другите превозни средства и пешеходци. По този начин ще се избегнат всякакви потенциални инциденти, прeдаде DigitalTrends.


 

Уникалната система обръща внимание на множество фактори, като телосложение, походка, траектория и др. Данните се използват, за да се предвиди какво ще бъде следващото действие на даден човек. Първоначалните тестове с този софтуер показват оптимистични резултати и учените се надяват да успеят да приближат максимално прецизността на системата до 100%. Интеграцията на подобна програма ще направи автономните автомобили още по-безопасни.

 

Oще от Digital: Осем компании, които ще направят самоуправляващите автомобили популярни до 2022г.