Aвтомобилите са обект на множество иновации през последните години и вече предлага усъвършенствани системи за асистиране на водача и автономно шофиране. Гумите са един от класическите елементи на този тип превозни средства, като тяхната визия и функционалност не се е променяла съществено от десетилетия. Нов проект на специалисти от Sumitomo, обаче крие нужния потенциал да предизвика следващата голяма иновация в автомобилните гуми.

 

Причината е, че дъщерната им компания Falken Tyres експериментира с нова технология, която може да им позволи да генерират електричество, докато се движат. Това е възможно, чрез компактно устройство кръстено с името "The Energy Harvester" и се разполага във вътрешността на гумите. След това при движението им джаджата е в състояние да конвертира статичното електричество в използваема енергия. Проектът им още е в начална фаза, но тестовете са доста оптимистични.

 

 

Във вътрешността на "The Energy Harvester" има два отделни слоя гума, като всеки от тях е покрит с електрод, съобщава CNet. При движението на гумата тя се деформира, което кара негативния и положителния заряд да си взаимодействат. Именно така се генерира малко количество електричество, което все още не е достатъчно, за да увеличи пробега на EV автомобил. Инженерите на Sumitomo ще продължат с тестовете, за да подобрят възможностите на технологията.

 

Още от Digital: Мichelin и GM ще продават автомобилни гуми, които не използват въздух до 2024г.