SanDisk демонстрираха преди броени дни възможностите на най-бързата памет карта в индустрията на изложението MWC 2016, която може да извършва трансфери на информация с 275MBps. Сега вниманието ни е привлечено от изцяло нов стандарт, чиито спецификации вече бяха одобрени от представителите на организацията SD Association и е кръстен от тях с името SD 5.0. Памет картите с него ще са подходящ избор не само за фотоапаратите, но също за смартфоните и набиращите популярност устройства с виртуална реалност и ще предложат още няколко интересни предимства. 

 

Първата ключова характеристика е, че SD 5.0 ще им позволи да работят по-бъзо, но също така да осигуряват достъп едновременно до няколко видео материала с 4K резолюция, информира TechRadar. Сегашните модели на пазара могат да възпроизвеждат само един подобен файл, като другото предимство на този стандарт е свързан с това, че той е съвместим и с настоящите SD слотове в устройствата. Новите карти ще имат различен "Video Speed" рейтинг, който да позволи на потребителите да изберат най-подходящия модел за себе си като например V90, V60 и V30. 

 

Скоростта за трансфер на файлове в този случай е 90MBps, 60MBps и 30MBps, като трябва да отбележим, че картите с този стандарт са подходящи и за съхранение на видео с 8K резолюция. Все още не разполагаме с детайли за цената, на която ще могат да бъдат купени от потребителите на пазара, като те ще са произведени с най-модерните NAND флаш технологии. В заключение ще отбележим, че сега най-скъпите SD карти в индустрията с 512GB вградена памет се продават за приблизително $400.

 

Вижте как да изберем microSD карта