Мобилните устройства имат специален стъклен панел, който предпазва дисплеите им от повреда или замърсяване. Този слой е издръжлив на външно влияние, но има силно отразяващи свойства, което е проблем. От своя страна това затруднява работата на популярните OLED дисплеи, които не са толкова ярки, колкото LCD панелите. В момента най-честото решение е купуването на допълнителен протектор за смартфона, коментира AndroidHeadlines.

 

Има доста потребители, които по различни причини не са склонни да го направят. Екип от изследователи, ръководени от проф. Андреас Лиапис работят над наноструктури, които осезаемо подобряват видимостта на дисплеите при пряка слънчева светлина. Учените експериментират със съвсем различен метод за добавяне на полимерните материали към стъклото. Те създават миниатюрни наноструктури с формата на конуси, гарантиращи същите антиотразителни свойства, както протекторите.

 

Екипът на Андреас Лиапис вярва, че малките им размери ги правят подходящи за вграждане в бъдещите дисплеи на мобилните устройства. Това ще подобри значително четливостта им при директен допир със слънчеви лъчи и би премахнало нуждата от допълнителен протектор. Тестовете на учените са все още в ранен стадий, но идеята им е доста интересна. Подобна технология има потенциала да улесни работата на милиони потребители с любимите им джаджи.

 

Вижте очаква се бум в продажбите на смартфони с безрамкови дисплеи през 2018г.