Въпреки еволюцията на технологиите, зарядните устройства за лаптопи в голяма степен остават непроменени. Това продължава да е твърде обемист компонент, затрудняващ пренасянето дори на ултратънките модели, които производителите се надпреварват да представят на пазара. Ситуацията при геймърските лаптопи е още по-сложна, тъй като все по-тежките игри налагат зарядните им да изискват между 5 и 10 пъти повече енергия от нормален лаптоп. От своя страна това е тенденция, която ще продължи да се задълбочава и за в бъдеще.

 

 

Инженери на компанията Efficient Power Conversion (EPC) си партнират с тайванския производител на процесори Upi Semiconductor в проект, който може най-накрая да отстрани този проблем. Целта им е разработването на специализирани GaN чипове, които са много по-бързи и по-малки като размери от сегашните модули от силиций за преобразуване на електрическото напрежение. Благодарение на тях бъдещите зарядни устройства биха могли да предложат същата мощност от 300 вата, но да са в пъти по-малки като размер, информира TechRadar. 

 

 

За да се постигне този ефект е предвидено осезаемо увеличение на енергийната плътност, спрямо сегашните технологии. Новите GaN чипове са до 15 пъти по-малки от еквивалентните MOSFET решения, което ги прави и доста по-евтини, въпреки че гарантират същата производителност. Другото предимство на тези модули е, че са съвместими с настоящия хардуер в индустрията и могат лесно да се интегрират към лаптопи, сървъри, Lidar сензори и на практика всяко устройство с USB Type-C порт. Масовото производство пък има потенциала да намали цената до $1.

 

Вижте какво да очакваме от пазара на геймърски лаптопи през 2018г.