Водещите производители на смартфони постоянно търсят перфектния баланс между луксозен дизайн, ултратънки размери, безрамкови дисплеи и впечатляващи камери.

Една от водещите тенденции в мобилната индустрия е премахването на всички компоненти в предната част. Тази концепция налага преместването на селфи камерата в малки отвори в самия дисплей или под формата на подвижни механизми, които се прибират в задната част на екрана.

Вграждането на сензорите за пръстов отпечатък също постепенно се утвърждават като водещо решение за най-големите производителите с Android. Tова предлага още по-удобна и бърза биометрична идентификация от смартфоните. 

Някои компании като Apple от доста време залагат на Face ID системи с лицево разпознаване за отключване на iPhone вместо физическите сензори за пръстов отпечатък. Другото алтернативно решение на тази технология са скенера за ириса на очите, които намирят място в и в някои премиум модели на Samsung на пазара. 

Всеки биометричен метод за идентификация си има своите предимства и недостатъци, като Qualcomm се придържат към сензорите за пръстов отпечатък като водеща технология при смартфоните.

Още преди две години станахме свидетели на премиерата на първия подобен модул, който използва звукови вълни, за да разпознае отпечатъците на потребителите.

 

 

Това е доста интересна иновация, която е по-бърза и много по-сигурна от Face Unlock системите и другите биометрични решения с оптични пръстови отпечатъци.

Предимствата на технологията веднага провокираха голям интерес сред производителите и 3D Sonic Sensor се превърна в една от най-отличителните характеристики на Samsung Galaxy S10 и Galaxy Note 10.

Самият сензор е вграден в екрана и освен компактни размери допринася за оптимален безрамков дизайн. Qualcomm продължават да работят усилено над технологията и вече представиха актуализирани сензори с ултразвукова система за идентификация. които се казват 3D Sonic Max

Новите модули заемат 17 пъти по-голямо пространство, което прави целия процес на идентификация по-удобен за потребителите. Тази функция позволява и верификациране с два пръстови отпечатъка, което досега не бе възможно в индустрията. 

Работи се над подобрена версия, която предлага още по-бърза скорост. Qualcomm също така потвърдиха, че ще си партнират с BOE Technology в разработването на извити дисплеи за смартфони с 3D Sonic решенията, която ще им позволи да достигнат до повече потребители.

Съвместният проект също така обещава да редуцира разходите и да направи устройствата с ултразвукови отпечатъци в екрана по-достъпни за всички.

 

Още от Digital:  Как да заключите файлове и приложения с пръстов отпечатък