Съвременните компютри са по-бързи, от когато и да било, но това не означава, че те са достигнали максимума на своите възможности. Учени и водещи компании експериментират с различни технологии, които имат потенциала да увеличават многократно скоростта им. Екип от изследователи на University of Michigan намериха интересно решение в лазерните лъчи. Те работят над метод, който им позволява да контролират т.нар. "фемтосекунден" импулс.

 

Всъщност под това име се крие светлинен лъч, който се разпространява със скорост от един квадрилион части от секундата и благодарение на него могат много по-бързо да задвижват електрони, предаде Engadget. Според учените това е само първата стъпка в навлизането на изцяло различен тип компютри, които могат да са до 100 хил. по-бързи от устройствата, които днес използваме в своето ежедневие. Машините, които използват технологията би могли много по-лесно да откриват екзопланети в Космоса и да променят десктоп компютрите във вида, в който ги познаваме. 

 

В момента електроните, които се движат в полупроводниците се сблъскват един с друг и така освобождават енергия под формата на топлина, но това не е достатъчно ефективен процес. Учените откриват, че използването на кристали от галиев селенид и кратки лазерни лъчи върху повърхността им представляват много по-добра алтернатива на полупроводниците. Тези сигнали могат да се използват за записване и четене на информация със скорости, които не са били възможни досега. Ще са необходими години преди тази технология да стане достъпна за всички нас.

 

Вижте как технологията Persistent Memory ще направи компютрите много по-бързи