С всяка изминала година SSD дисковетe набират все по-голяма популярност сред потребителите, а наличието на тази тенденция не е никак случайна. Основните предимства на SSD-тата са свързани с по-бързата скорост на работа и със значително по-компактните размери, което пък позволява да се използват дори в устройства с ултратънки форм фактори. От друга страна това закономерно ограничава количеството място за съхранение. Засега SSD дисковете не предлагат толкова памет както традиционните HDD дискове, но само след няколко години тази ситуация може да се промени, съобщава Engadget.

 

Western Digital са един от най-големите производители в индустрията и работят над иновативна технология с името "Microwave-Assisted Magnetic Recording" (MAMR). Тя предлага ефективно решение в ситуациите, когато скоростта не е ключовия фактор, a вместо това се фокусира към паметта. Бъдещите устройства биха могли да имат SSD дискове с капацитет от 40 терабайта, което е доста впечатляващо постижение. Инженерите на Western Digital предвиждат, че със сегашните темпове на еволюция MAMR технологията ще е достъпна за всички потребители до 2025г.

 

Технологията първоначално ще намери място в центровете за данни, но е само въпрос на време след това да видим първите SSD дискове за лаптопи и компютри с MAMR. От компанията твърдят, че са постигнали впечатляващите резултати на технологията заради нови производствени техники, които оптимизират осезаемо целия процес. Тестове досега показват, че Western Digital могат да намаляват цената и да увеличават капацитета за съхранение на данни с около 15% на годинa. Характеристики, които биха превърнали MAMR в следващата голяма технология в индустрията.

 

Вижте коя компания предлага най-надеждните хард дискове на пазара