Учените продължават да търсят вдъхновение за научните си проекти в естествените процеси, които текат в природата. Екип от специалисти на Harvard University сега обърнаха внимание на паяците като потенциално средство, с което да подобрят камерите на смартфоните. В случая става въпрос за момента, когато подскачат и могат да се изтласкат на дистанция, която е няколко по-голяма от дължината на телата им. Така паяците изненадват и ловуват неподозиращи мухи и други насекоми.

 

 

Новият проект на учените е да имитират тези действия, за да разработят по-добри "Depth Sensor" камери за смартфони, съобщава Engadget. Tози тип обективи вече се използват масово от мобилните устройства за функции като системите за лицево разпознаване. За да го направят се създава триизмерна карта на лицето на даден потребител с хиляди миниатюрни лазерни точки. При този процес се изисква мощен процесор и се изразходва капацитета на батерията за извършване на всички изчисления.

 

 

Паяците се оказват подходящо решение за въвеждането на по-ефективен метод за изследване на дълбочина. Очите им разполагат със слоеве ретини, които улавят изображения с различна степен на замъгляване. Това означава, че един обект ще бъде размазан в едното око и ще изглежда добре в другото, което позволява ефективно изчисление на дълбочината от паяците. За да пресъздадат този ефект учените разработват нов вид сензор, който носи името "Metalens" и работата му се допълва от специален алгоритъм.

 

 

Още от Digital: Технологията Liquid Lens ще е следващата голяма иновация в смартфоните