Радиочестотните вълни, включително и сигналите от Wi-Fi мрежата се сблъскват и отразяват от обектите, които срещнат по пътя си. Тези пулсации могат да се използват, за да се разбере какъв предмет блокира нормалното разпространение на радиовълните. Специфичният момент е, че тези нарушения на вълните са уникални и са свързани с размера, формата и движението на обектите, които ги отразяват. Вече е възможно с подобни техники да се разбере колко хора седят в дадено помещение.

 

Научни специалисти на Mostofi доразвиха значително тази концепция с новия си иновативен проект в лабораторния условия. Всъщност учените откриват как да използват сигналите от Wi-Fi мрежата и кадри заснети от видео камера, за да идентифицират от разстояние хора. Резултатите от тестовете им показват, че уникалната система с името XModal-ID е в състояние да разпознае с 80% успеваемост самоличността на осем души, съобщава FreeThink. Toва е възможно дори през стена от гипскартон или шперплат.

 

 

Хората се движат по уникален начин и именно начина, по който походката им влияе на Wi-Fi сигнала е подходящ маркер за идентификацията. Тези данни се съпоставят с предварително зададените параметри от видео клип и така се извършва проверка на самоличността. От Mostofi твърдят, че системата им за разпознаване може да се приложи с използването на два външни приемо-предаватели. По този начин се премахва нуждата от специализирано оборудване, което може да допринесе за излишно увеличение на разходите.

 

Още от Digital: Как с помощта на WiFi могат да се виждат обекти през стени