Aлуминият е често срещан материал в индустрията, тъй като намира разнообразни приложения в многобройни продукти. Основите предимства на този материал са лекотата и устойчивостта на корозия, което го превръща в оптимално решение за купето на автомобилите.

Както всяко съединение разбира се и алуминиевите конструкции имат своите недостатъци. Така например 80% от всички повреди на инженерните сплави се дължат от нар. "умора" на този материал. Този термин се асоциира с влошаването на качествата на алуминия от променливия стрес и е голям проблем за производствените и машиностроителните отрасли.

С течение на времето сплавите "остаряват" и във вътрешността се формират уязвими зони, които влияят негативно върху общите характеристики на алуминия. Екип от учени на Monash University сега предлагат алтернативно решение на проблема, чрез модифициране на микроструктурата по такъв начин, че да алуминиевите сплави да могат да излекуват сами тези слаби места.

Новият проект на учените е фокусиран върху основната причина за формиране на "Precipitate Free Zones (PFZs)", съoбщава NewAtlas.

 

 

Учените предизвикват промени в началния етап на създаване на слабите връзки, които след това се превръщат в пукнатини, които разрушават материала. Новият метод включва използването на механична енергия, генериране по време на променливия стрес. По този начин учените намират как по-ефективно да улавят нови частици, които се образуват при прилагане на напрежение върху материала, използвайки тези сили за подсилване на слабите места в алуминия.

Крайният резултат е по-стабилна и издръжлива структура, която забавя формирането на пукнатини във вътрешността. Експериментите в лабораторни условия показват, че най-голяма полза от прилагането на иновативния метод има върху сплавите с висока якост, чиито живот може да се удължи до 25 пъти.

 

Още от Digital: Красива химична реакция между Алуминий и Живак (Видео)