Qualcomm представиха официално първата си мобилна платформа от серията Snardragon, която включва интегрирано 5G решение. Новата архитектура съчетава в себе си "Application Processor" и мултичестотен 5G модем в един компактен модул. Системата обръща специално внимание на консумацията на енергия и на практика представлява третото поколение процесори с поддръжка за 5G мрежи на Qualcomm. Премиерата стана факт по време на продължаващия мобилен конгрес в Барселона.

 

Оптималното управление на енергията и разпределение на ресурсите ще се извършва от Qualcomm 5G PowerSave системата на компанията. В момента тя се използва и от Qualcomm Snapdragon X50 и X55 модемите, съобщава SlashGear. Tрябва да отбележим, че Qualcomm 5G PowerSave предлага разнообразни функции, с които се грижи за намаляване на консумацията на енергия. Специалният режим C-DRX например ще постави смартфоните в спящ режим, когато няма добър обхват на мрежата.

 

 

Технологичните иновации на Qualcomm ще позволят на устройствата с поддръжка за 5G да консумират толкова енергия, колкото тези с 4G LTE свързаност. По този начин компанията ще се опита да отстрани най-големият проблем на 5G смартфоните, а именно твърде краткия живот на батерията. Qualcomm ще позволят на своите хардуерни партньори да тестват новият им 5G модем преди края на юни, а първите устройства с това интегрирано решение ще са налични на пазара в началото на 2020г.

 

Oще от Digital: Защо 5G технологията няма да е заплаха за живота на батериите на смартфоните