Водещите производители на хардуер проявяват все по-голям интерес към SSD дисковете, които предлагат много по-бърза скорост на работа от традиционните твърди дискове. Големият проблем пред масовото навлизане на тази технология е факта, че те са твърде скъпи и предлагат по-малък капацитет за съхранение на информация. Intel и Micron разработват уникална технология, която се надяват да сложи край на този проблем и да доведе до навлизането на много по-евтини SSD-та, предаде TechRadar.

 

 

Двете компании сега представиха първия продукт с новата QLC NAND флаш памет, който ще се продава на пазара от Micron. Иновативната технология позволява създаването на 64-слойни 4bits/cell модули, които имат с 33% по-висока плътност от TLC. Това означава, че производителите ще могат да увеличат капацитета на бъдещите си SSD-та без това да увеличи размерите им. Мicron 5210 ION Series е първият модел, който използва новата технологията и е фокусиран предимно върху бизнес потребителите.

 

 

Teхнологията тепърва ще бъде подобрявана, но дори сега успява да достигне плътност от 1 терабита, като в следващите версии тази стойност ще се увеличи допълнително. Intel и Micron продължават да инвестират сериозни средства за разработването на подобни модули, които да отстранят най-големите проблеми на SSD дисковете. Ако очакванията им се превърнат в реалност ще станем свидетели на навлизането на много по-евтини и атрактивни компютри с тази технология на пазара.

 

 

Oще от Digital: Нарастващото търсене на SSD дискове ще стабилизира цените на NAND флаш паметта