Екип от специалисти на University of Washington разработват нов метод, който позволява да се зареждат смартфони от разстояние. За целта те използват мощни лазери разположени в съседна стая, които излъчват невидими и безопасни за човешкото око лъчи. По този начин учените съумяват за първи път да захранят батерия на мобилно устройства, използвайки подобна технология. Системата им е разработена, за да бъде безопасна и евтина за прилагане към настоящия хардуер.

 

Новият метод e в състояние да зареди до пълен капацитет смартфона за същото време, което е необходимо да го направите със стандартен USB кабел, предаде SlashGear. Учените монтират тънка пластина за захранване в задната част на смартфона. Именно този компонент приема и конвертира лазерните лъчи в енергия. Всъщност той представлява метален радиатор, който е проектиран да отстранява излишната топлина и така предотвратява евентуални инциденти. 

 

 

Технологията включва и рефлектор, който автоматично спира лазера, ако на пътя на лъчите от него се движи човек или друг обект. Предстоят още тестове в лабораторни условия, но екипа от учени на University of Washington са сигурни, че този метод може да се превърне в алтернативно и безопасно решение за зареждане на смартфони и други умни джаджи. Занхранващият лъч, който използват е генериран от лазерен емитер, произвеждащ фокусиран лъч в близкия инфрачервен спектър.

 

Вижте три иновации при смартфоните, които ще доминират и през 2018г.