Навлизането на нови иновации при батериите обикновено изисква повече време, в сравнение с другите ключови компоненти на мобилните устройства. Огромните инвестиции на производителите и разработките на учените все пак допринасят за удължаването на живота на батерията в смартфоните. Създаването на масова алтернатива на литиево-йонните батерии ще отнеме години за комерсиализация. 

Вече има доста обещаващи проекти, които могат да ускорят този процес. Екип от специалисти на University of Cambridge работят над уникален метод, който може да направи Li-Ion батериите по-достъпни, но и да ускори зареждането им. Тестовете на учените показват, че технологията позволява захранванетo на смартфони за едва пет минути, съобщава BGR.

Загряването е най-големият проблем, който ограничава оптималното време за зареждане на батериите. Новият метод предоставя възможност да се изчисляват ограниченията на скоростта при циклите на захранване, за да се оптимизира максимално техния потенциал.  Оказва се, че съществуват разлики в скоростта, които зависят от това дали батерията се зарежда или разрежда.

 

 

При зареждане скоростта зависи от времето необходимо на йоните да преминат през частиците активен материал. Обратният процес зависи от това колко бързо се вкарват самите йони в краищата на батерията. Ако учените контролират двата механизма ще могат да ускорят значително процеса на зареждане на литиево-йонните батерии.

Изчислението в реално време  на оптималният заряд на клетките в батерията позволява достигане на пикови стойности без загряване на повърхността. Прилагането на този метод в лабораторни условия провокира оптимистични резултати и също така не включва използване на скъпи елементи и оборудване.

Предимствата на технологията имат потенциала да намалят времето за зареждане на бъдещите смартфони до едва пет минути.

 

Още от Digital: Батерии от самозареждащи се нанодиаманти обещават революция в източниците на енергия