Teхнологиите за съхранение на данни от компютърните системи се промениха драстично през последните десетилетия. Учените постепенно преминаха от магнитни кабели, през хард дискове до модерните 3D NАND памет модули. Следващата голяма иновация в тази сфера може да намери вдъхновение в един от ключовите елементи за живота на Земята, а именно ДНК. Подходящ пример за това твърдение е нов проект на специалисти от стартъп с името Catalog, който определено заслужава вниманието ви.

 

Причината е, че те успяват да съхранят цялото съдържание в Wikipedia в същите генетични молекули, които използва човешкото тяло. За да постигнат този ефект Catalog използват първа по рода си машина за запис на дигитални данни върху ДНК, която може да се побере в домовете ни. В момента устройството  е в състояние да записва със скорост от едва 4Мbps, но Catalog се надяват за в бъдеще да увеличат хилядократно тази стойност, съобщава CNet. Kопието им на англоезичната Wikipedia е с размер от 16GB.

 

 

Иновативният проект използва синтетични нишки от ДНК, които са достатъчно компактни и стабилни, за да съхранят в себе си такова количество дигитална информация. Приложенията на подобна технология не са свързани с мобилните устройства. Catalog вече преговарят с правителствени агенции, водещи компании в редица индустрии и големи международни научни проекти, които могат да проявят интерес към идеята. Първият им партньор е Acrh Mission Foundation, чиято цел е да запазят човешкото знание за бъдещи поколения.

 

Още от Digital: Пет начина да подобрим работата си с Wikipedia