Учените тестват разнообразни идеи как да подобрят ефективността на соларните панели, за да им позволят да генерират още повече енергия. Последният проект на специалисти от Michigan State University (МSU) обещава да предизвика истинска революция в този сегмент, тъй като им позволи да създадат напълно прозрачни панели. Досегашните опити в тази сфера бяха свързани с недостатъчно качество на материалите и ниска ефективност, но учените на MSU откриват как да се справят с тези проблеми.

 

В крайна сметка те успяват да създадат прозрачен луминeсцентен слънчев концентратор (TLSC), който може лесно да се постави върху прозорците в интелигентните домове. Това е възможно и върху всяка друга чиста повърхност, съобщава Arch2O. Най-впечатляващата характеристика на TLCS е, че позволява концентратора да събира енергия от Слънцето,  но без това да вреди на пропускливостта на светлината. Технологията им използва органични молекули, които са невидими за човешкото око.

 

 

След като модулите уловят определено количество светлина тя се транспортира по контурите в краищата, където се превръща електричество, чрез тънки фотоволтаични клетки. В момента енергийната ефективност на TLSC е по-малко от 1%, но следващите прототипи ще преминат границата от 5%, твърдят учените. Ако всичко върви по план първите реални продукти с прозрачните луминeсцентни слънчеви концентратори ще станат факт през следващите няколко години. Приложенията им могат да бъдат разнообразни.

 

Още от Digital: Соларни панели от графен могат да генерират електричество дори от дъждовни капки