Вероятно не знаете, че всеки ден на повърхността на Земята пада огромно количество космически отломки, които незабелязано се разбиват на повърхността на планетата ни. Според данните на учените между 18 хил. и 84 хил. миниатюрни метеорита, които имат тегло от над 10 грама се разбиват на всяко денонощие. От своя страна те не крият заплаха за нас, но възможността по-голям астероид да падне на Земята е плашеща за много хора, коментира CNet.

 

Eкип от изследователи на UCSB и California Polytechnic State University разработват система, която се казва DE-STAR и има за цел да ни предпази при развитието на подобен сценарий. Самото име е съкращение от „Directed Energy System for Targeting of Asteroids and exploRation“ и се състои от модулна решетка от лазери с мощност от един киловат, които се захранват от фотоволтаични панели. Идеята на системата е тя да използва лъчите от Слънцето, за да ги пренасочва към астероидите и тяхната сила да ги разбие на парчета.

 

По този начин те се надяват да могат да променят тяхната траектория и респективно да позволят да избегнем евентуален сблъсък с планетата ни. Учените смятат да разположат самите лазери на няколко етапа в орбитата около планетата ни, за да може те да се използват, когато е необходимо. След като неговите лъчи се сблъскат с астероида, неговата маса се променя, а топлината отделяна при този процес действа като ракетен двигател, като в условията на вакуум в Космоса това е напълно достатъчно той да се отблъсне на необходимото разстояние.

 

Вижте защо NASA искат да отчупят огромно парче от летящ астероид