Учените работят неуморно над нови технологии, които да променят ежедневието на милиони хора по цял свят. Впечатляващи разработки като графена тепърва ще имат все по-сериозно приложение. Голям интерес са научните среди представлява квантовите компютри, които използват кубити като квантов аналог на традиционния бит информация.

Тези машини обещават впечатляващи подобрения в скоростта, спрямо конвенционалните компютри, но ще са необходими години преди да започнем да ги използваме свободно. Въпреки това някои компании проявяват интерес към идеята да оптимизират технологията за смартфоните. Амбициозната идея е част от проект на China Telecom и Guodun Quantum.

Специалисти от двете дружества ще станат част от нова компания с името China Telecom Quantum Technology, която ще опита да превърне концепцията за квантови разговори в реалност за масовия потребител.

Използването на мрежи от подобен тип, които включват квантови терминали предлагат много по-висока степен на сигурност от приложенията за комуникация. Ако всичко върви по план услугата от ново поколение ще бъде достъпна преди края на 2021г.

 

 

Популяризирането на технологията е свързано с изграждането на изцяло нова инфраструктура от квантови терминали, които да променят начина, по който споделяме и съхраняваме информация. Toва е само първата стъпка от изцяло нова ера на дигитална комуникация, от която тепърва ще се възползваме.

Участието на China Telecom не е случайно, тъй като това е един от най-големите телекомуникационни оператори в Китай. Внушителният финансов ресур и мащабната мрежа от инфраструктурни обекти в многолюдната страна са подходяща платформа за тестове на квантовите разговори за смартфони.

На този етап се планират лабораторни тестове и компютърни симулации, като следващите фази предвиждат и тестова с клетъчни мрежи в рални условия.

 

Още от Digital: Квантовият интернет скоро може да стане реалност