Умните дрехи отдавна не са поредната футуристична идея, а реалност и вече можем да купим подобно облекло на пазара. Разбира се има много начини, чрез които да се добавят още смарт функции към нещата, които носим. Екип от руски учени работят над интересен проект в тази сфера, който е свързан с разработването на уникално устройство, способно да разчита електрическата активност на мускулите в човешкото тяло. След това данните се трансформират в сигнали, използвани от смарт дрехите, за да извършват различни действия.

 

 

Въпросната джаджа е кръстена "Myo Interface", което е вдъхновено от гръцката дума "Мyo", която в превод означава мускул. Устройството работи със специален компютърен интерфейс, който разчита активността на мускулите и движението им, а след това трансформира данните в реални сигнали до самите дрехи. Приложенията на "Myo Interface" са разнообразни и също така могат да улеснят ежедневието ни на пациенти, които страдат от различни двигателни заболявания. Подобна концепция би променила и смарт дрехите, съобщава News18.

 

 

Така например атлетите ще има как в реално време да следят различни показатели и да правят електродиаграми и да следят представянето си. Устройството е подходящо и за създаване на различни протези, както и за дистанционно управление на смартфоните. Интерфейсът на учените може лесно да се програмира, за да следва разнообразни алгоритми, което е другото водещо предимство на "Myo Interface". Нужни са още тестове, които да гарантират, че системата работи оптимално, за да я видим в реални продукти на пазара.

 

Още от Digital: Ултратънки гъвкави влакна от графен ще променят възможностите на умните дрехи