Ако преди години пароли от сорта на „123456“, „parola“ или малкото ви име бяха масови и никой не обръщаше чак такова внимание на сигурността, то днес светът се дигитализира до такава степен, че всичко около нас е Smart и има нужда от качествена защита.

Тя може да бъде както на хардуерно и софтуерно ниво от създателите на приложенията които използваме и сайтовете които посещаваме, така и пасивна, благодарение на паролите, които използваме, за да се логваме в акаунтите си.

 

 

Повечето от нас вече са се научили, че трябва да използват колкото се може по-сложни за налучкване пароли, които не съдържат вашето име, ЕГН или телефонен номер. Надеждните пароли са комбинация от цифри, малки и големи букви, символи и дори различни езици. Скоро Digital.bg ще ви помогне с тематична статия, която синтезира и показва какви грешки допускаме при създаването на сигурни пароли в Интернет.

Те често водят до сериозни последици, за които също сме ви информирали в статиите ни -„Хакерите намериха нов начин за кражба на пароли и имейли през Zoom“ и „EventBot е нов зловреден софтуер, който краде пароли за банкови сметки от смартфони с Android

За да подобри сигурността ви, браузърът Mozilla създаде специален инструмент за управление на пароли, който нарече Firefox Lockwise. Когато посетите някой рисков сайт, функцията ви известява, че не трябва да въвеждате в него никакви пароли. Също така, ако Lockwise разбере, че въвеждате една и съща парола повтопрно, тоест вече сте я използвал и другаде.

Също ще разберете това посредством съобщение, което ви приканва да я семните. Практиката показва, че на важни места е най-добре да използвате по веднъж една парола. Често. След като се доберат до една ваша парола, хакерите тестват дали тя ще им даде достъп и до други сайтове и приложения.

 

 

Понякога синхронизирането на паролата от браузъра Chrome ви помага в работата с Android смартфона ви, но не и в случаите, в които ползвате услугите на Firefox. По същия начин пък паролите в Apple устройства не работят в синхрон с Windows или Android.

Трябва да бъдете изключително внимателни с данните, които споделяте в Интернет. Особено сега, когато заради пандемията от COVID-19, хората са си предимно в къщи, хакерите са се активизирали и трябва да сме двойно по-внимателни.

В този ред на мисли ще ви бъде от полза да прочетете статията на Digita.bg, в която подробно ви обясняваме, как да изтриете запазените пароли в браузъра Mozilla Firefox. Това ще е много полезна стъпка, която можете да направите по отношение подобряването сигурността си онлайн.