Google са готови с нова функционалност в уеб браузъра, която е в състояние да идентифицира обекти в изображения. След това алгоритмите на компанията автоматично описват какво е показано на снимките. Това е изключително полезно за хората, които имат зрителни проблеми и работят с Google Chrome. Новата функционалност използва технологиите на Google Lens и Google Photos, за да извършва анализа на снимките, съобщава TechRadar.

 

Данните се обработват и се трансформират в кратко описание на съдържанието, което може да се прочете от виртуален глас. Предвидена е и възможност да бъде представено като символи от Брайловата азбука. Името на новата функция е "Descriptions" и използва сложни алгоритми с машинно обучение, които правят описанията. Алгоритмите ще оприличават обектите, които виждат, оставяйки на потребителите да придобият сами по-добра представа за снимките.

 

 

Ако искате да актвиирате функцията е необхдоимо да ъпдейтнете към последната версия на Google Chrome. След това изберете последователно Settings > Advanced > Accessibility" и я активирайте от полето "Get image descriptions from Google". Компанията обеща да предоставя периодични ъпдейти, с които да подобрява възможностите на тази функционалност. Със сигурност подобни инструменти могат да улеснят значително сърфирането в интернет на хората със зрителни проблеми.

 

Още oт Digital: Как лесно да докладваме за съмнителни уеб сайтове в Google Chrome