Google Chrome попадна в центъра на сериозни дискусии свързани със сигурността през последните седмици. Желанието на компанията да предложи алтернатива на бисквитките от трети страни стана обект на много дискусии. Gоogle работят над технология с името FLoC, която вече се тества от лимитиран брой потребители.

Интересното е, че някои от тях дори могат да не знаят за експериментите, тъй като не са специфично инструктирани от Google и не са дали изрично съгласие. Новият формат предложен от компанията предизвика сериозни критики от страна на външни разработчици. Сред тях са DuckDuck Go и Brave, което вече предприеха действия, за да ограничат технологията.

Въпреки това Google продължават да подобряват уеб браузъра и представиха новата версия Chrome 90, която се разпространява до потребителите. Най-накрая Chrome 90 ще пренасочва целия трафик на уеб сайтовете да преминава през HTTPS протокола, вместо HTTP. Основната полза на потребителите е по-високата сигурност, която предлага новия стандарт.

 

 

Има сайтове, които вече са преминали към технологията, но и доста страници, които все още използват по-стария HTTP формат. Новият метод е базиран на по-добра технология за криптиране с по-висока степен на сигурност в интернет. Информацията, която вие изпращате между уеб сайтовете не може да бъде прихваната от външни страни при работа с HTTPS.

Chrome 90 по подразбиране ще пренасочва трафика към HTTPS, което може да подобри скоростта на зареждане на определени сайтове, тъй като браузъра ще се свърже директно с HTTPS, без да се налага първо да пренасочва трафика към HTTP. Възможно е да има изключение за страниците, които не са базирани на новия стандарт.

Google Chrome ще опитва да направи HTPPS връзка, но ще се върне към HTTP, ако не успее. Това определено е едно от най-интересните подобрения в Chrome 90.

 

Още от Digital: Разширенията за Google Chrome ще бъдат по-сигурни през 2021г.