Facebook Messenger e водещо приложение за комуникация от собствениците на смартфони. Не е тайна, че компанията полага  много усилия, за да гарантира сигурността на своите потребители. Въпреки това никога не можете да бъдете 100% уверени, че няма да бъдете изложени на риск от действията на хакери.

Дори Facebook понякога не могат да реактират максимално бързо и ефективно. Представители на компанията Group-IB, която специализира в сферата на киберсигурността сега предупреждават за нова заплаха, която се разпространява в Messenger. Тестовете им показват, че в момента се провежда масивна фишинг атака над профили на потребители по цял свят.

Споре информацията на Group-IB хора от поне 80 държави са засегнати oт тази неприятна кампания във Facebook Messenger. За съжаление има и европейски страни, което налага да бъдете много внимателни. Хакерите прибягват до много интересен метод, за да се опитат да заблудят потребителите в мобилното приложение, съобщава TechRadar.

 

 

Tова става с разпространение на фалшиви реклами, които подканят да ъпдейтнете Facebook Messenger към нова версия. В същото време, обаче кликването върху тях няма да актуализира вашия профил. Хакерите използват сходни имена като Messanger, Maseenger, Massengar и др., които са допълнени от традиционното лого на Facebook Messenger.

Когато натиснете банера ще се отвори сайт за логин в Messenger, който изглежда легитимен, но всъщност цели да копира името и паролата ви, след като ги въведете. Потребителите дори са "подканени" да тестват нови функции, като например да видят кой е разглеждал профилите им или да отварят изтрити съобщения, които реално не съществуват.

Group-IB откриват, че поне 1000 фалшиви профила се използват за разгръщане на кампанията. Трудно е да се изчислят засегнатите акаунти, но поне 5700 души са опитали да инсталират фалшивата версия на Facebook Messenger на своите устройства.

 

Oще от Digital: Какво да направим, ако имаме проблем с връзката във Facebook Messenger