Най-великите произведения на изобразителното изкуство са рисувани преди стотици години, което създава доста проблеми за запазването им в приличен вид. Намирането на баланс между първоначалния вид на дадена картина и възстановяването на евентуални щети върху платната е изключително деликатна и трудна задача. Именно заради това учените търсят решение на този проблем в модерните технологии. Добър пример в това отношение е новия проект на специалисти от Georgia O'Keeffe Museum, Art Institute of Chicago и Northwestern University.

 

Той се състои в разработването на иновативна 3D технология, която да помогне в откриването и възстановяването на различни щети върху произведения на изкуството, предаде Engadget. Тестовете показват, че подобен метод позволява на учените да разберат много повече за химичния състав на малки гънки върху картини на Джорджия О'Киф, които причиняват възникването на мехури върху повърхността на платното. Големината им е колкото няколко човешки косъма, което пък ги прави видими за невъоръженото око.

 

Въпросните мехури затъмняват ярките цветове на картината и оставени за дълго време увеличават размерите си и вредния ефект върху платното. Новата технология предлага възможност да разгледат повърхността при различно осветление и да открият къде точно се намират тези мехури и помага в отстраняването им. Учените искат да създадат онлайн база данни, в която да публикуват своите открития, както и да позволят на съвременни художници да ъплоудват творбите си.

 

Вижте пет технологии, които ще променят света през следващите 15 години