Собствениците на смартфони с Android са изложени пред поредната голяма заплаха, тъй като нов усъвършенстван вирус вече се разпространява между устройствата. Експертите по сигурността на Kaspersky Lab предупреждават да бъдем изключително внимателни, тъй като вируса ZooPark може да шпионира почти цялата активност на потребителите. Според данните зловредния софтуер e в състояние да копира потребителските имена и паролите на всичките ни акаунти. Действията му, обаче не са ограничени дотук, предаде Engadget.

 

KasperskyLab разкриват, че вируса може да създава в реално време скрийншоти на комуникацията от популярни приложения като WhatsApp и Теlegram. Любопитен факт е, че това е четвъртата и най-усъвършенствана версия на зловредния софтуер досега. Специалистите на KasperskyLab дори подозират, че тази заплаха може да е финансирана от представители на държавни агенции от Близкия изток. Независимо дали отговора е положителен е необходимо да сте много внимателни, ако изтегляте непознати мобилни приложения или игри от Google Play.

 

 

Новият софтуер може да копира историята на сърфиране в уеб браузъра, информацията пазена в памет картата, но е в състояние да копира разговорите и аудиото от смартфона. Първите засегнати устройства са разположени в Близкия изток, но е възможно вируса да таргетира и устройства в други държави на континента. Kaspersky Lab ще проведат редица допълнителни тестове, за да проверят колко приложения са засегнати от заплахата и как да се справят с разпространението ѝ в световен мащаб.

 

Още от Digital: Как да се отървем от зловредния софтуер в смартфона си