Експерти по сигурността на Kaspersky Labs откриха нов вирус, който се разпространява сред устройствата с Android. Въпросният софтуер е кръстен от тях Switcher Trojan и се отличава с една уникална функционалност. Веднъж след като зарази смартфона ви той е в състояние да инфектира безжични рутери и така да поеме контрол над Wi-Fi мрежата в дома ви. Oт Kaspersky Labs твърдят, че за първи път виждат вирус за Android да излага по такъв начин сигурността на потребителите, предаде DigitalTrends. 

 

Според данните Switcher Trojan използва предварително въведен лист от логин комбинации, с които се опитва да пробие паролата на рутера. Ако успее да го направи вируса променя DNS настройките и пренасочва интернет трафика към мрежа, която се контролира от хакерите. Taка Switcher Trojan излага на риск не само смартфоните, но и Wi-Fi мрежите в домовете ни. Създателите му могат да го използват, за да зареждат уеб сайтове, които изглеждат по същия начин, както оригиналните страници, но показва допълнително съдържание.

 

Хакерите са в състояние да използват Switcher Trojan, за да ни пренасочват към уеб сайтове, които съдържат зловреден софтуер. Другият голям проблем на този вирус е, че той ще продължи да излага на риск сигурността ни, дори ако рестартираме рутера. В същото време е много трудно потребители да осъзнаят, че са променени DNS настройките на Wi-Fi мрежите. Все ощя няма ефективно решение, което да ни предпази от Switcher Trojan. 

 

Вижте какво трябва да знаем за вирусите при смартфоните