Смартфоните са най-използваните устройства за комуникация от потребителите. Постоянният достъп до интернет, обаче крие и редица недостатъци свързани главно с краткия живот на батерията. Екип от учени на Aalto University във Финландия работят над нова технология, която им позволява да създадат изцяло различна антена за смартфони. Тестовете им показват, че тя демонстрира не само по-добър обхват и висока скорост за трансфер на информация, но също и осезаемо по-ниска консумация на енергия, предаде ZDNet. 

 

В момента смартфоните използват няколко антени, като всяка от тях е оптимизирана да работи с определени честоти. Новият метод на учените предлага ефективно решение на тази ситуация със създаването на антена, която може да се контролира от разстояние и да оперира на всяка честота. Интеграцията на технологията ще намали броя на тези компоненти от сегашните седем до едва две антени. Успоредно с предимства като по-добър обхват и повече време за работа с едно зареждане на батериите на смартфоните, като така редуцира и размерите им.

 

Досегашните тестове показват, че технологията може да осигури между 100 и 1000 пъти по-бърза скорост за трансфер на данни, което я прави подходяща за 5G мрежите. Все още не знаем точно какво е нейното отражение върху живота на батерията, но и там се очаква подобренията да са сериозни. Необходимо е още време преди да видим първите устройства с тази технология на пазара. Нейните предимства, обаче имат сериозен потенциал да променят възможнсотите на смартфоните ни.

 

Вижте четири начина да удължим живота на батерията на смартфон или таблет